82 13 10 66 Man - fre   Kl.  10-17

Cement

Hvad er cement?

Cement er en type pulver, som bliver brugt til at fremstille beton, forskellige typer af mørtel og meget mere. Det består af tre dele kalk og en del ler, som blandes sammen og brændes i en cementovn.

Når blanding er blevet brændt, slår man det i stykker til det færdige produkt, nemlig cementpulver. Vand hærder cement, og det skyldes en kemisk proces, hvor der udvikles varme, hvilket er med til at fordampe vandet.

Hvis man ønsker et stærkere produkt, kan man lade cementblanding være under vand – det vil kræve længere tid, men du får et markant mere hærdet og dermed stærkere produkt.

Hvad bruger man beton til?

Det mest brugte byggemateriale i verden er beton. Det har en enorm fleksibilitet i forhold til for eksempel træ eller mursten. Beton kan formes på samme vis som plastik, og det er derfor nærmest ubegrænset, hvad du kan opnå med beton.

Derfor er det også populært at bygge facader i beton Et kendt dansk eksempel på det, kunne være Utzon’s opera hus i Sydney, der har det karakteristiske tag, som er blevet et ikon for den australske by.

Det havde ikke været muligt med andre materialer, både på grund af fleksibiliteten i betonen var det muligt, men også på grund af den relativt lave pris, som beton har.

Bæredygtigt beton?

Som sagt består cement af ler og kalk, hvilket er naturligt forekommende og i store mængder. Det er derfor ikke specielt krævende ressourcemæssigt at udvinde materialerne.

Det er et slidstærkt materiale, og en normal facade burde holde i omkring 100 år uden en stor mængde vedligeholdelse. Derudover er det også muligt at genbruge betonen, enten bliver det knust til ny beton, eller også bruger man det til grus.

På trods af den lave mængde vedligeholdelse som beton kræver, skal man dog stadig være opmærksom, hvis man for eksempel ser revner i betonen eller den på anden måde er ødelagt. Det skal repareres, og et problem forbundet med det kan være, at den nye mørtel får en anden farve end facaden.

Det er svært at undgå, fordi facaden konstant ændrer udseende med tiden. Det skyldes alt fra vejr til luftforurening til små alger, der er med til at påvirke betonen gennem årene.