82 13 10 66 Man - fre   Kl.  10-17

Boligkøb: andelsbolig eller ejerbolig?

Om du skal vælge andelsbolig eller ejerbolig er der ikke noget entydigt svar på. Det afhænger af temperament, og det afhænger af din konkrete situation. Der er fordele og ulemper ved begge boligformer.

Den helt store forskel på andelsboliger og ejerboliger er, at du ikke ejer andelsboligen.

Andelsboligen

Alle boliger i en andelsboligforening ejes af foreningen. Dit indskud er reelt forskellen på værdien af andelsboligforeningens ejendom og andelsboligforeningens gæld. Men andre ord er dit indskud betalingen for andelsboligens andel af foreningens friværdi. En beregning af friværdien er kompleks og kræver kendskab til måden andelsboligforeningens ejendom vurderes på (ofte en Valuarvurdering). Derover bør du samtidig være kritisk på selve valuarvurderingen da de gennem de senere år har været udsat for voldsom kritik.

Har du ikke stort kendskab til andelsboliger, så søg Køberrådgivning inden du køber. En mulighed er vores nye tiltag, Tjek Andel.

Indskuddet i andelsboligforeningen giver dig brugsret til bolig i andelsboligforeningen. Oveni rente og afdrag på det andelsboliglån, som du eventuelt skal optage i din banken til at betale indskud i foreningen, betaler du en månedlig boligafgift til andelsboligforeningen. Boligafgiften dækker foreningens udgifter til realkreditlån, forsikringer, grund- og ejendomsværdiskat, vedligehold og meget mere.

Ejerboligen

Når du køber en ejerbolig, ejer du både grunden (ved lejligheder en del af grunden) og boligen. Når du køber ejerbolig har du samtidig mulighed for, at optage realkreditlån i ejendommen. Afhængig af boligtypen kan du optage realkreditlån op til 80 % af boligens værdi. Ud over realkreditlån og eventuelt banklån, betaler du selv alle udgifter. Køber du en ejerlejlighed skal du dog betale fællesudgifter. Fællesudgifterne dækker blandt andet forsikring, renovation, vedligehold, administration m.m.

Andelsbolig eller ejerbolig

Et vigtigt punkt, hvor der ikke er forskel på andelsbolig og ejerbolig er definition af boligarealet. Der gælder nemlig præcis de samme regler for, at det areal, der oplyses i markedsføringsmateriale skal være bruttoarealet.

Vores råd til dig, der står over for et boligkøb er: Søg på både andelsbolig og ejerbolig, så er du sikker på at få overblik over hele udbuddet.