82 13 10 66 Man - fre   Kl.  10-17

Anvendelsesudgifter

Anvendelsesudgifter, hvad er det?

Anvendelsesudgifter er de udgifter, der er forbrugsafregnet. De afhænger af det forbrug, der er ved at bo i boligen. Disse er hovedsageligt el, vand og varme.
Når man bor i hus, har man individuelle målere for al sin forsyning. Disse betales oftest kvartalsvis som a’conto beløb, og vil blive afregnet en gang om året, ved en opgørelse fra forsyningsselskabet.

Se også Forbrugsmålere

Når man bor i andelslejlighed eller ejerlejlighed, og man ikke har individuel måler på vand eller varme, kan de blive afregnet på forskellige måder. Nogle foreninger har én måler per opgang, og når der så skal laves en årlig opgørelse, vil man skulle betale for den del af forbruget, der har været i opgangen i forhold
til sit fordelingstal for opgangen. Andre foreninger har kun 1 måler til forsyning af samtlige lejligheder.
Der vil man typisk blive afregnet ved samme model, som i eksemplet ovenfor; dog vil man have et
fordelingstal for den samlede forening.
Lejlighedens placering i bygningen kan også være en faktor for, hvor stor en del af udgiften man skal betale. Nogle foreninger fordeler gavllejlighedernes merforbrug af fx varme ud til de andre ejere/andelshavere, da der er større udgifter til opvarmning af dem, end der er til lejligheder, der er placeret i midten af bygningen.

Tv-pakke og internet betragtes ikke som en anvendelsesudgift, dog kan de godt forekomme som en del af
fællesudgiften eller boligafgiften.

Hvor kan jeg finde anvendelsesudgifterne for en lejlighed?

El afregnes som hovedregel direkte med forsyningsselskabet. Vand og varme opkræves typisk sammen med fællesudgiften for ejerlejligheder. Og sammen med boligafgiften for andelslejligheder.
En nærmere beskrivelse af de enkelte anvendelsesudgifter, og måden de bliver udregnet på, kan man
oftest finde på opgørelserne fra forsyningsselskaberne. Opkræves de via andelsboligforeningen eller
ejerforeningen, vil fordeling af udgifter til vand og varme typisk fremgå af vedtægterne, og de samlede beløb fremgå af årsrapporten.

Kan jeg regne med de anvendelsesudgifter, der står i salgsopstillingen?

Både ja og nej. Anvendelsesudgifterne i salgsopstillingen er et udtryk for den nuværende ejers forbrug, og til de nuværende takster for forsyningen af el, vand og varme.
Så ja, du kan godt regne med de tal der står. Men det vil oftest ikke stemme overens med de udgifter, man selv vil have i boligen, da alle har forskellige behov og forbrugsmønster.
Hvis der afregnes efter fordelingstal, og ikke efter præcist forbrug, kan du regne med udgifterne.

Hvordan finder jeg ud af hvad mine anvendelsesudgifter vil være for den pågældende bolig, og hvordan budgetterer jeg med dem?

De fleste lægger budget for en lejlighed eller et hus, ved at de sammenligner deres nuværende forbrug, med det forbrug, der er oplyst på salgsopstillingen. Derefter laver de en vurdering af, om det er realistisk i forhold til sig selv.
Hvis man skal til at flytte hjemmefra, kan det være svært at vurdere. De fleste har ikke noget at sammenligne med. I det tilfælde kan du eksempelvis spørge en i familien, eller en anden der bor i egen bolig.