En forbrugsmåler er en fællesbetegnelse, som bruges til de forskellige typer af målere, der beregner boligens forbrug af både vand, bygas, naturgas, varme og el.
I forbindelse med ejerskifte af en bolig, skal forbrugsmålerne aflæses, så udgifterne kan fordeles mellem køber og sælger. De skal aflæses på dagen, hvor overdragelsen finder sted, så skæringstidspunktet bliver dagen, hvor boligen fysisk skifter ejer.
Efter aflæsning af forbrugsmålerne, indberettes aflæsningstallene til ejendommens forsyningsleverandører (vandværk, elværk, naturgas, fjernvarme eller lignede). Ofte udarbejder leverandøren et regnskab over forbruget, og sender dette regnskab til sælger af ejendommen. Købers forbrug ”nulstilles” samtidig for at sikre, at køber ikke skal betale for sælgers tidligere forbrug.
Det er dog ikke alle værker, der udarbejder regnskabet (også kaldet slutopgørelse). Gør de ikke det, skal aflæsningstallene medtages på ejendommens refusionsopgørelse. En refusionsopgørelsen er – lidt forenklet sagt – en fordeling af ejendommens betalinger mellem sælger og køber (se refusionsopgørelse).
Skal du til at købe bolig, og har brug for rådgivning, så kontakt os her
Aflæsning af elmåler gasmåler og vandmåler samt afregning ved ejerskifte
Der er stor forskel på både boligtyper samt forbrugstype.
- Elforbrug; Der udarbejdes stort set altid slutopgørelse for el. Forbrugsmåler aflæses og indberettes til elværket eller el-leverandøren af sælger. Herefter modtager sælger en opgørelse over forbruget.
- Varme; Afhænger af boligtyper.
- I lejligheder udarbejdes sjældent opgørelse over forbruget. Målere aflæses – og fremsendes til firmaet, der står for varmeopgørelse. En gang årligt udarbejdes varmeopgørelse. Det er herefter op til køber og sælger at afregne mellem hinanden.
- I huse, rækkehuse m.m. indberettes forbrug til leverandøren, eksempelvis fjernvarmeværket. Herefter udarbejdes slutopgørelse overfor sælger. Købers forbrug beregnes fra indflytningsdagen.
- Naturgas; I boliger med egen opvarmning aflæses forbrug, som indberettes til gasleverandøren. Se ovenfor.
- Olie; Restindhold af olietank aflæses på overtagelsesdagen. Køber betaler i princippet for sælgers resterende beholdning i olietanken. Betalingen sker via refusionsopgørelsen.
- Brænde; Som ved olie. Pris på brænde bør aftales inden handlen indgås.
- Vand; De fleste vandværker udarbejder slutopgørelse. Enkelte – især mindre vandværker – udarbejder ikke slutopgørelse, og derfor skal sælgers forbrug og betaling beregnes. Jeres køberrådgiver hjælper med dette, og medtager beløbet på refusionsopgørelsen.
- Vandafledningsbidrag; De fleste forsyningsselskab udarbejder slutopgørelse. I enkelte kommuner udarbejdes ikke slutopgørelse, og her skal sælgers forbrug og betaling beregnes. Jeres køberrådgiver hjælper med dette, og medtager beløbet på refusionsopgørelsen.