82 13 10 66 Man - fre   Kl.  10-17

Fuldmagt

Hvad er en fuldmagt?

En fuldmagt er en tilladelse eller accept af, at en anden person kan handle på dine vegne. Personen du giver fuldmagten bliver kort sagt din repræsentant. Advokater, plejepersonale, læger og ejendomsmæglere er blot nogle af de mange brancher, hvor fuldmagter er en naturlig del af jobbet. Fuldmagter kan også udstedes til familie eller venner, så de kan handle på dine vegne.

Her kan du se om tinglysningsfuldmagter.

Hvordan kan man udstede en fuldmagt?

Fuldmagten kan udstedes på flere måder. Stort set samtlige myndigheder stiller en såkaldt fuldmagts-blanket til rådighed. Den kan du bruge, hvis du er i tvivl om noget. Derudover har du også mulighed for at udstede en digital fuldmagt. Det er dog ikke alle myndigheder, der godtager dette, så det er en god idé at tjekke op på. Papirfuldmagter er selvfølgelig også stadig en mulighed. Her skriver du blot et papir, hvad fuldmagten indebærer og hvor lang tid den er gyldig.

Forskellige typer af fuldmagter

Fuldmagter bliver brugt i mange forskellige sammenhænge. Der findes derfor forskellige typer af fuldmagter, herunder stillingsfuldmagt, forevisningsfuldmagt, specialfuldmagt og den offentlig bekendtgjort fuldmagt.

En fuldmagt er juridisk bindende. Det vil sige, at hvis du har givet en fuldmagt ud til en person, som handler med en tredjepart på dine vegne, vil den aftale stå ved magt. Fuldmagterne er dog også delt op i to kategorier, nemlig en fuldmagt med “særlig tilværelse” – og en uden “særlig tilværelse”.

Særlig tilværelse betyder, at hvis du for eksempel skal have en anden person til at hente receptpligtig medicin på apoteket, så kan du give dem et fysisk stykke papir med, hvor der står hvilke beføjelser fuldmagten indebærer, samt hvor lang tid den er gyldig.

Hvis tredjepart, som i dette tilfælde er apoteket, ikke får en fuldmagts-erklæring fremvist, vil det være en fuldmagt uden særlig tilværelse. Det er så op til apoteket og den specifikke medarbejder at vurdere, hvorvidt der er udstedt en fuldmagt eller ej, og om det er forsvarligt at handle med den pågældende person.

Undersøg altid de gældende regler

Selvom du har afgivet en fuldmagt til en person, som skal handle for dig, så kan det godt være, at den instans eller myndighed, som personen skal kontakte på dine vegne, har nogle regler der forhindrer dette. Derfor er det en god idé at tjekke op på, hvad de gældende regler er for netop det område som du søger hjælp til.