82 13 10 66 Man - fre   Kl.  10-17

Tilbagekøbsklausul

En klausul generelt er juridisk en tillægsbestemmelse som ophæver eller indskrænker gyldigheden i et dokument. En tilbagekøbsklausul, også kaldet hjemfaldspligt, er en bestemmelse om, at en tidligere sælger har mulighed for at tilbagekøbe en grund på et nærmere bestemt tidspunkt til en nærmere aftalt pris.

Tilbagekøbsklausul / hjemfaldspligt

Tilbagekøbsklausuler begyndte at blive anvendt i i København i starten af 1900-tallet og frem til slutningen af 1960’erne. Disse tilbagekøbsklausuler er tinglyst på omkring 1.500 ejendomme i København, heraf ca. 900 private boliger. I Aarhus startede det noget senere, i 1950’erne, og ca. 325 ejendomme er omfattet i Aarhus. Klausulerne går ud på, at kommunerne solgte nogle grunde til en meget lav pris. Og i nogle tilfælde satte de grunden til rådighed gratis. Og når der er gået 99 år efter salget, har kommunerne ret til at tilbagekøbe grunden til den pris, den i sin tid har fået for den. Samtidig skal kommunen overtage bygningen, som står på grunden til en pris, der svarer til bygningernes værdi. Værdien gøres alene op i forhold til bygningen, og der tages dermed ikke hensyn til bygningens beliggenhed eller hvad den bliver brugt til. Årsagen til denne løsning var, at hele kommunens indbyggere skulle have glæde af værdistigningen på grunden, i stedet for, at det blev den enkelte ejer.
En tilbagekøbsklausul kan både være tinglyst i ejerboliger, herunder huse, rækkehuse og lejligheder, i andelsboliger og i erhvervsejendomme.

København

I 1996 besluttede Borgerrepræsentationen i København en ændring. Det skulle være muligt for ejerne af ejendomme med tilbagekøbsklausul enten at frikøbe sig tilbagekøbsretten, eller at udskyde kommunens ret til at købe. Der er dog nogle rettigheder, som ikke kan tilbagekøbes, eksempelvis hvis staten også har rettigheder i ejendommen. Når Københavns Kommune sælger grunde i dag, er det oftest ikke med hjemfaldspligt.

Aarhus

Byrådet i Aarhus har også besluttet, at ejerne skal have mulighed for at frikøbe tilbagekøbsklausulen. Beslutningen er, at ejerne skal betale forskellen mellem den oprindelige købesum og den nuværende værdi af grunden.

Der er ikke noget lovgrundlag, der regulerer, hvordan frikøb af tinglyste tilbagekøbsklausuler skal ske.