Hvad er en vicevært, og hvad er viceværtens funktion?
Viceværten er en person, som udfører forskellige opgaver på ejendommen. Det vil primært være inden for vedligeholdelse, at disse opgaver ligger. Viceværten tager sig både af ting udvendigt og indvendigt, og det vil ofte også være kontaktpersonen for beboerne på ejendommen.
Hvis man kunne tænke sig at uddanne sig til vicevært, hedder uddannelsen i dag ejendomsservicetekniker. Det er en erhvervsuddannelse der tager lidt over tre et halvt år, så man er rustet til de mange forskellige opgaver, der skal varetages på en ejendom.
Med tiden er det dog blevet mere normalt at have en såkaldt ejendomsservice, fremfor en traditionel vicevært der bor i ejendommen på lige fod med resten af beboerne. Ejendomsservicen bliver hyret af boligforeningen, og det er så den eller de personer, der varetager de pligter, som en vicevært normalt tager sig af.
Hvilke opgaver er en del af jobbet?
Som sagt ligger opgaverne både indvendigt og udvendigt. Det kan blandt andet være trappevask, rengøring, kontakte håndværkere både på vegne af ejendommen og beboerne, små reparationer af diverse ting, sørge for at pærerne fungerer og meget mere. Udvendigt kan det for eksempel være at feje, slå græs, klippe hæk, sortere affald eller rydde sne.
I de senere år, er der også kommet et større fokus på administrativt arbejde, der indebærer IT. Man ser også det der kaldes sociale viceværter – der udover de normale opgaver en vicevært varetager, samtidig er støtteperson for personer med særlige behov eller ældre mennesker.
Opgaverne er meget varierende, men du vil ofte finde oplysninger hos din boligforening om, hvad din vicevært tager sig af, og hvad du kan kontakte ham for at få hjælp til.
Generelt kan man sige, at viceværtens opgave er at sørge for driften på ejendommen, så beboerne skal bekymre sig markant mindre. Hvis du er med i en ejerforening, vil det derfor også være en del af det, som du betaler til via fællesudgifterne.