82 13 10 66 Man - fre   Kl.  10-17

Boligkøb: Andels- eller ejerbolig?

Om du skal vælge andelbolig eller ejerbolig er der ikke noget entydigt svar på. Det afhænger af temperament, og det afhænger af din konkrete situation. Der er fordele og ulemper ved begge boligformer.

Den helt store forskel på andelsboliger og ejerboliger er, at du ikke ejer andelsboligen.

Andelsboligen

Alle boliger i en andelsboligforening ejes af foreningen. Dit indskud er betaling for en andel af foreningen. Indskuddet giver dig samtidig brugsret til bolig i andelsboligforeningen. Oveni rente og afdrag på det andelsboliglån, som du eventuelt skal optage til at betale indskud i foreningen, betaler du en månedlig boligafgift til andelsboligforeningen. Boligafgiften dækker foreningens udgifter til realkreditlån, forsikringer, grund- og ejendomsværdiskat, vedligehold og meget mere.

Ejerboligen

Når du køber en ejerbolig ejer du både grunden (ved lejligheder en del af grunden) og boligen. Når du køber ejerbolig har du samtidig mulighed for, at optage realkreditlån i ejendommen. Afhængig af boligtypen kan du optage realkreditlån op til 80 % af boligens værdi. Ud over realkreditlån og eventuelt banklån, betaler du selv alle udgifter. Køber du en ejerlejlighed skal du dog betale fællesudgifter. Fællesudgifterne dækker blandt andet forsikring, renovation, vedligehold, administration m.m.

Et vigtigt punkt, hvor der ikke er forskel på andel og ejer er definition af boligarealet. Der gælder nemlig præcis de samme regler for, at det areal, der oplyses i markedsføringsmateriale skal være bruttoarealet.

Vores råd til dig, der står over for et boligkøb er: Søg på både andel og ejer, så er du sikker på at få overblik over hele udbuddet.