82 13 10 66 Man - fre   Kl.  10-17

Fordele- og ulemper ved andelsboliger

Fordele og ulemper ved andelsboliger

Det er nemt at mærke, om en andelsbolig ligner din drøm. Men det er svært at vide, om den er et godt eller dårligt køb. Ganske enkelt fordi køb af andelsbolig er mere kompliceret end køb af ejerbolig, da markedet er uigennemsigtigt. Her giver vi dig overblik over fordele og ulemper ved andelsboliger. Det er en god start, og med kompetent andelsbolig-rådgivning fra boligraadgiver.dk kommer du trygt i mål.

Fordele ved andelsboliger

  • Prisen: De fleste andelsboliger synes umiddelbart billigere end en tilsvarende ejerbolig. I hvert fald i forhold til anskaffelsespris. Du kan dog ikke nøjes med at kigge på anskaffelsesprisen når du kigger på andelsbolig. Du er nød til at beregne den tekniske pris for at finde andelsboligen rigtige pris!
  • Ingen ejendomsværdiskat: Som andelshaver ejer du ikke boligen, og derfor skal du ikke betale ejendomsværdiskat. Det er med til at gøre andelsboligen billigere at bo i end en tilsvarende ejerbolig.
  • Forbedringer: Når du forbedrer andelsboligen, stiger den som udgangspunkt i værdi. I andelsboligforeningens vedtægter kan du læse, hvordan forbedringer værdisættes.

Ulemper ved andelsboliger

  • Økonomisk overblik: Det er normalt andelsboligforeningen, der hæfter for foreningens gæld. Du betaler dog renter og afdrag af foreningens gæld via din boligafgift. Derfor kan det kan have store konsekvenser for dig, hvis du ikke får undersøgt andelsboligforeningens økonomi helt til bunds, før du skriver under på en overdragelsesaftale.
  • Dyrere lån: Som andelshaver ejer du ikke din bolig. Du ejer derimod en del af andelsboligforeningen ejendom – og denne ejerandel giver dig brugsret til en bolig. Derfor kan du ikke få realkreditlån men må i stedet finansiere med banklån, der er dyrere end realkreditlån. Samtidig får du ikke rentefradrag for de lån, som andelsboligforeningen har.
  • Forældrekøb: Mange andelsboligforeninger tillader ikke forældrekøb. Undersøg derfor reglerne i den andelsboligforening, du overvejer at købe bolig i. De skattemæssige forhold ved forældrekøb er også anderledes ved andelsboliger.

Som du kan se ovenfor er der både fordele og ulemper ved andelsboliger. Hvis du allerede nu har udset dig en spændende andelsbolig, så kan vi hjælpe dig! Se vores Køberrådgivning ved køb af andelsbolig. Eller ring til os på 82131066, og hør hvad vi kan gøre for dig.

Læs eventuelt vores nyeste Blog om andelsboliger; Undgå at betale for meget for andelsboligen