82 13 10 66 Man - fre   Kl.  10-17

Køb andelsbolig – med ro i maven og budgettet

Fordele og ulemper ved andelsboliger

Det er nemt at mærke, om en andelsbolig ligner din drøm. Men det er svært at vide, om den er et godt eller dårligt køb. Ganske enkelt fordi køb af andelsbolig er mere kompliceret end køb af ejerbolig, da markedet er uigennemsigtigt. Her giver vi dig overblik over fordele og ulemper ved andelsboliger. Det er en god start, og med kompetent andelsbolig-rådgivning fra boligraadgiver.dk kommer du trygt i mål.

Fordele ved andelsboliger

  • Prisen: En del andelsboliger er billigere end en tilsvarende ejerbolig – i hvert fald i anskaffelsespris. Til gengæld har nogle andelsboliger en høj månedlig boligafgift, så det gælder om at se sig godt for. Dog er det i ældre andelsboligforeninger, der ikke har så meget gæld, muligt at finde andelsboliger med meget lave boligafgifter.
  • Ingen ejendomsværdiskat: Som andelshaver ejer du ikke boligen, og derfor skal du ikke betale ejendomsværdiskat. Det er med til at gøre andelsboligen billigere at bo i end en tilsvarende ejerbolig.
  • Forbedringer: Når du forbedrer andelsboligen, stiger den i værdi. I andelsboligforeningens vedtægter kan du læse, hvordan forbedringer værdisættes.

Ulemper ved andelsboliger

  • Økonomisk overblik: Det er andelsboligforeningen, der hæfter for foreningens gæld, men du betaler via din boligafgift. Derfor kan det kan have store konsekvenser for dig, hvis du ikke får undersøgt andelsboligforeningens økonomi helt til bunds, før du skriver under på en købsaftale/overdragelsesaftale.
  • Dyrere lån: Som andelshaver ejer du ikke din bolig – men derimod en del af foreningen, hvilket giver dig brugsret til din bolig. Derfor kan du ikke få realkreditlån men må i stedet finansiere med banklån, der er dyrere end realkreditlån. Samtidig får du ikke rentefradrag for de lån, som andelsboligforeningen har.
  • Forældrekøb: Mange andelsboligforeninger tillader ikke forældrekøb, og de gunstige skatteregler for forældrekøb gælder ikke ved andelsboliger. Derfor er en andelsbolig ikke det oplagte forældrekøb.

Læs eventuelt vores nye Blog om andelsboliger; “Hvem skal gribe de højtflyvende andelsboligkøbere?”