Hvad er en ejerlejlighed?
En ejerlejlighed er en selvstændig fast ejendom. Ejerlejligheden er ofte en del af en større ejendom, kaldet hovedejendommen. Hovedejendommen er typisk en etageejendom. Det kan god også være et rækkehus, en større villa der er blevet opdelt i 2 lejligheder eller eksempelvis et dobbelthus.
I 2006 var der omkring 310.000 ejerlejligheder i Danmark. Tallet er siden da steget grundet mange byggerier over hele landet.
Del af et fællesskab
Når du køber en ejerlejlighed, bliver du en del af et fællesskab. Du ejer naturligvis selve lejligheden. Men du ejer også en andel af hovedejendommens fællesarealer. Det er kan eksempelvis være trappeopgange, loftsrum, kælderrum, have, gårdanlæg eller lignende. Ejerskabet af disse fællesarealer styres via ejerforeningen.
Ejerforeningen
Som ejer af en ejerlejlighed er du automatisk medlem af ejerforeningen. Foreningen består således af samtlige ejere i ejendommen. Det er ikke en forening i normal forstand. Det skal mere betragtes som en slags fællesskab, der skal styre driften af ejendommen. I praksis betyder det, at du også får et økonomisk fællesskab med de andre lejlighedsejere. Ud over at have udgifter til din egen lejlighed, har du også udgifter til den drift af den fælles ejendommen.
Ejerforeningen vælger en bestyrelse til at lede foreningens arbejde. I nogle tilfælde ansætter bestyrelsen en administrator til at forestå den løbende drift af foreningen. Bestyrelsen vælges på den årlige generalforsamling blandt ejerne af ejerlejlighederne.
Hvad skal du være opmærksom på inden du køber en ejerlejlighed?
Det er naturligvis afgørende, at du kan låne penge i din bank. Derfor kan det være godt starte med en snak med banken og få udarbejdet et Boligkøbsbevis. Når det er klaret, og du har overblik over hvor mange penge du kan købe ejerlejlighed for, kan boligjagten begynde.
Start med at kigge på en række forskellige ejerlejligheder. Gerne 10 eller flere. Det giver dig en god fornemmelse af, hvad du kan få for pengene. Herefter kan du udvælge en eller flere ejerlejligheder, som du gerne vil vide lidt mere om.
I salgsopstillingen kan du finde en masse oplysninger om ejerlejligheden. Vær kritisk med oplysningerne, og husk at ejendomsmægleren er “sælgers mand”. Salgsopstillingen indeholder en række vigtige oplysninger, du har brug for, inden du beslutter dig for at gå videre med dit køb. Du kan blandt andet finde oplysninger om
- ejerlejlighedens størrelse
- de månedlige udgifter (kaldet ejerudgifter)
- om der er fælleslån i ejerforeningen
- udgifter til varme
- den offentlige vurdering
- størrelsen af boligskatter
- hvilke hvidevarer der medfølger i handlen
samt en masse andre oplysninger.
Når du har fundet den rigtige ejerlejlighed, så kontakt en Køberrådgiver for hjælp og rådgivning. Vi anbefaler, at ejerforeningens dokumenter bliver undersøgt, inden du tager din endelige beslutning. Det er for at sikre, at du også kender foreningens fremtidige økonomi, og dermed din “husleje”. En Køberrådgiver kan rådgive dig om både prisen på lejligheden, købsaftalen og alle dokumenterne i handlen.