Udgivet den 20. maj 2022
Boligmarkedet – lavt udbud og faldende efterspørgsel samt manglende gennemsigtighed
Der er fortsat et lavt udbud af boliger, hvis vi sammenligner med årene før Corona. Tidligere var omkring 60.000 boliger til salg – nu er der lidt over 40.000, og det er svagt stigende. Udbuddet har dog været endnu lavere (ca. 36.000) da det var værst.
Det lave udbud gør, at mæglerne fortsat kan ”sætte en stemning” om, at der enten er flere købere eller stor efterspørgsel efter den enkelte bolig! Om det så er rigtigt, det er en helt anden sag.
Faldende efterspørgsel
Efterspørgslen efter boliger har været faldende de seneste par måneder. Det fremgår klart af de nyeste tal fra Danmarks statistik. Tallene bekræfter præcist det billede, vi som Køberrådgivere har set gennem de seneste måneder;
- Der er færre boligkøbere (i de fleste områder) – og boligpriserne er faldende (i de samme områder)
Der er flere årsager. Dels er der i Coronaperioden solgt dobbelt så mange boliger, som i et ”normalt år”. Det er årsagen til det lave udbud. Dels er der stor usikkerhed på grund af generelt stigende priser og stigende renter. Det sidste er bankerne også begyndt at reagere på, og vi oplever i stigende omfang, at vores kunder bliver ”godkendt” til et lavere beløb end tidligere.
Mæglerne er begyndt at reagere
Nogle mæglere er også begyndt at reagere på de stigende renter. Dette trods et fortsat lavt udbud. Eksempelvis er mere end 500 lejligheder i København by nedsat siden 1. januar 2022. Og her er alene medtaget de lejligheder, som fortsat er til salg!
Det er absolut positivt for dig som køber. Men det kræver en nærmere undersøgelse af, om den oprindelige udbudspris for lejligheden i forvejen var for høj – og derfor blot er tilpasset den reelle markedspris. Eller om der reelt er tale om et prisfald. Der er også stor forskel på de enkelte områder og beliggenheder. Vi anbefaler, at du søger Køberrådgivning, hvis du er blevet forelsket i en bolig. Vores køberrådgivere følger markedet, som ændrer sig konstant.
Salget af boliger falder
Salget er faldet markant de fleste steder i landet! Nedenfor kan du se nogle grafer for boliger, der er taget af markedet. Der er således både boliger, der er solgt – og boliger, der har opgivet salg, og dermed er taget af nettet.
Vi har valgt forskellige områder i landet og forskellige ejendomskategorier for at give jer et rimeligt overblik, og dermed tendensen. Man bør dog altid lave en mere præcis research, hvis der skal indgås en handel med en specifik bolig!
Ejerlejligheder i Region Hovedstaden:
Antallet af nedtagne lejligheder er faldet fra ca. 1.400 stk. pr. måned i februar 2021 – til nu ca. 850 stk. Det er et fald på 40%!
Parcel- og rækkehuse i Region Sjælland:
Antallet af nedtagne ejendomme er faldet fra ca. 1.375 i foråret 2021 til lidt under 800 i april i år. Et fald på ca. 40%! Vær særligt opmærksom på, at antallet er lavere end niveauet før Corona!
Parcel- og rækkehuse i landsdel Fyn:
Her er også et stort fald i nedtagne boliger; fra ca. 675 stk. pr. måned i foråret 2021, til ca. 475 stk. i april 2022. Et fald på ca. 30%!
Parcel- og rækkehuse i Region Midtjylland:
I dette område er antallet også faldet markant; fra ca. 1.760 boliger i foråret 2021, til ca. 1.150 i april 2022. Et fald på ca. 35%.
Fritidshuse på landsplan:
Det er nok ingen overraskelse, at antallet af solgte fritidshuse er faldet efter et par hektiske år i forbindelse med Corona. Herunder kan I se den faktiske udvikling. Et fald fra ca. 2.350 i sommeren 2020, til ca. 900 i april 2022. Der skal her også gøres opmærksom på, at antallet af handler er en del mindre, end i april 2018 og april 2019.
Kilde til alle data: Finans Danmark.
Når antallet af handler falder, kan det enten betyde, at der ikke er nogle købere – eller at køberne ikke er parate til at betale den pris, som den enkelte bolig er sat til salg til!
Samlet set ser det ud til, at magtfordelingen mellem køber og sælger ændrer sig nu! Priserne skal justeres, hvis sælgerne gerne vil have solgt – og ikke bare have sin bolig til salg! Dette trods det lave udbud.
Læs også vores artikel “Boligmarkedet – boligpriserne er ved at ændre sig“