82 13 10 66 Man - fre   Kl.  10-17
blog logo

Sommerhusmarkedet 2023

Udgivet den 25. jan. 2023

Vi har igen i år forsøgt at spå lidt om boligmarkedet. Her er vores tanker om sommerhusmarkedet 2023.

Sommerhusmarkedet 2023

Sommerhusmarkedet har været en helt særlig størrelse de senere år. Det var dels præget og drevet af Corona-nedlukningen. Og i 2021 og den første del af 2022 var den meget lave rente med til at holde hånden under priserne. Nu er renten steget, efterspørgslen er faldet fra et meget højt niveau – og priserne er faldende.

Her kan du se, hvor mange sommerhuse, der er solgt de seneste år. Kilde. Finans Danmark

 

Boligraadgiver Update; Sommerhusmarkedet 2023 - solgte sommerhuse

Sommerhuse; Prisudviklingen de seneste år – og forventningerne

Prisen for sommerhuse har været steget markant med stor indflydelse af Corona perioden. Salgspriserne for sommerhuse er siden marts 2020 steget – med fald i det sene efterår 2021, og samme resultat i sent efterår 2022. Umiddelbart har der ikke været den store direkte påvirkning fra hverken stigende inflation eller stigende rente.

Her ser du udbudspriser og nedtagningspriser for sommerhuse siden januar 2017 til udgangen af 2022. Kilde: Finans Danmark

Boligraadgiver Update: Sommerhusmarkedet 2023 - udbud

Hvordan vil sommerhusmarkedet 2023 udvikle sig?

Vi forventer, at udbuddet af sommerhuse kommer til at stige de kommende måneder (det plejer det at gøre i foråret). Og med et stigende udbud, og en rente, som også er steget det seneste år, vil priserne alt andet lige begynde at falde.

Foråret er normalt højsæson for salg sommerhuse. Det bliver det formodentlig også i år, og derfor vil priserne måske stagnere lidt frem til sommerferien på grund af den stigende efterspørgsel. Det betyder naturligvis ikke, at du som køber af sommerhus, ikke skal forhandle pris. Både sælgerne og mæglerne ved godt, at priserne stadig er for høje. Derfor er både sælgerne og mæglerne indstillet på at handle til en lavere pris. Alene fordi de dermed kender salgsprisen i dag – men ikke ved, hvordan den ser ud senere på året.

Når vi kommer tæt på sommerferien – og særligt efter sommerferien – er det vores forventning, at priserne på sommerhusene falder. Den grundlæggende årsag er, at priserne ikke har tilpasset sig den nye høje rente. En rente, som gør det markant dyrere at eje sommerhus. Men også fordi de nye ejere dermed ikke får glæde af sommerhuset i sommersæsonen. Vi tror på, at priserne på sommerhuse kommer under pres i 2023 – og vil falde mindst 10% – men måske op mod 20% afhængig af område, placering i område samt husets stand.

Overvejer du at købe sommerhus, så er forberedelse til prisforhandling særdeles vigtigt. Ellers kommer du til at betale for meget for huset. Du kan læse mere om forberedelse på vores artikel (Kritisk vurdering af salgsprisen og dokumenterne er afgørende) fra august 2022. Den er stadig meget aktuel.

Har du brug for rådgivning om køb af sommerhus

Husk altid at få Køberrådgivning, når du overvejer at købe bolig. Der er faldgruber i alle bolighandler – også når det gælder sommerhuse. Har du spørgsmål, så ring gerne til os på 8213 1066, eller udfyld nogle få oplysninger her, så vil en Køberrådgiver kontakte dig.

Læs også vores andre artikler om;