82 13 10 66 Man - fre   Kl.  10-17
blog logo

Boligmarkedet 2023

Udgivet den 25. januar 2023

Boligmarkedet 2023 – hvor meget skal boligpriserne ned?

Igen i år forsøger vi at spå om boligmarkedet for 2023. Det første, der er interessant, er prisudviklingen i 2023.

Huse og ejerlejligheder – prisudvikling

For at kunne spå om de fremtidige boligpriser, er vi nødt til at se på udviklingen de seneste år. Boligpriserne er steget markant de seneste år, med start i forsommeren 2020. Markedet var nærmest rødglødende, og priserne steg med op til 30% flere steder. Samtidig slog boligsalget alle rekorder, og der blev solgt mere end 100.000 boliger i både 2020 og 2021.

I slutningen af 2021 så vi de første ændringer. Medierne fortsatte med at skrive om stigende priser og stort boligsalg, men bag de flotte tal gemte sig en anden virkelighed. Det kunne ses, hvis man gik grundigt til værks, og analyserede salgstallene fra mæglerne. Medierne interesserede sig desværre ikke for Boligsidens oppustede tal. Og de fleste boligkøbere troede desværre på de misvisende tal fra mæglerne. Der er derfor en del boligkøbere, der købte for dyrt i både slutningen af 2021 og starten af 2022.

Boligraadgiver opdate; Boligmarkedet 2023 - Faldende huspriser

I forbindelse med krigen i Ukraine, og den stigende rente, begyndte boligpriserne at falde. Til at starte med ikke så meget, men efterhånden som køberne mærkede konsekvenserne af de stigende renter, så faldt boligsalget ganske markant. Konsekvensen er, at udbuddet af boliger til salg er steget meget. Samtidig er liggetiderne steget, og mange boligsælgere begynder efterhånden at indse, at prisen skal sættes ned, hvis de skal have solgt deres bolig. Nogle steder er priserne allerede faldet med 10-15%. Andre steder kun med 5% – og atter andre steder er hverken sælgere eller mæglere indstillet på, at priserne skal falde.

Huse og ejerlejligheder – forventninger

De nye boligskatter (start 1. jan 2024) kommer til at påvirke boligmarkedet i løbet af 2023. Vi er dog nødt til at dele boligerne op i flere grupper. Den ene gruppe er de boliger, som enten ikke påvirkes – eller som kun påvirkes i mindre grad – af de nye boligskatter. Og så er der en anden gruppe af boliger, som påvirkes ganske meget af de nye boligskatter.

Hvem bliver ramt af de nye boligskatter?

En af de boligformer, der for alvor rammes af de nye boligskatter, er ejerlejlighederne i de store byer. De har i mange år betalt nogle meget lave ejendomsskatter, og det laves der for alvor om på med de nye boligskatter. En anden gruppe der rammes, er ejendomme med et prismærke på over 6 – 6,5 mio. kr. Og jo højere pris – jo hårede rammes de af de nye boligskatter pr. 1. januar 2024. Bemærk, at der netop er udsendt høringsforslag fra Skatteministeriet – og at fremtidige takster for både ejendomsskat, ejendomsværdiskat og grundlag endnu ikke kendes!

Prisudviklingen for disse boliger kan derfor udvikle sig anderledes, end det øvrige boligmarked.

Vores forventning er, at priserne på disse boliger vil falde som det øvrige boligmarked i første halvdel af 2023. Men når der kommer mere fokus på boligskatternes reelle betydning, er det vores forventning, at boligpriserne på både ejerlejligheder og ejendomme i den dyre ende, vil opføre sig anderledes end resten af markedet! Læs mere om boligskatternes påvirkning af disse boliger her: Hvad påvirker boligpriserne i 2023?

Den generelle tendens

Det er vores klare forventning til Boligmarkedet 2023, at boligpriserne vil falde i hele landet. Nogle steder kan prisfaldene allerede ses – både i udbudspriser og i de reelle salgspriser. Andre steder er de kun lige begyndt at falde.

Vi oplever det i vores daglige kontakt med mæglerne. Der er sket en ændring i deres adfærd; tidligere var de var ”iskolde”, når vi indledte en prisforhandling – nu er de mere imødekommende og løsningsorienterede. Dette giver gode muligheder for dig som boligkøber!

Overordnet er priserne faldet i de store byer i Danmark. Og det er begyndt at sprede sig til de større provinsbyer, dog endnu ikke på samme niveau, som i de store byer. Sædvanligvis starter det netop i de store byer – og langsomt vil der brede sig en bølge ud over landet. Der er altså en forsinkelse i prisudviklingen i både de store og små provinsbyer, samt i landzonen. Derfor ser vi, at boligpriserne endnu ikke er sat så meget ned, som de burde. Men der er klare tegn på, at det er på vej! Vi tror, at priserne i langt de fleste områder vil falde 15-20% i forhold til niveauet i starten af 2022! Så for de fleste områders vedkommende, er der endnu et stykke vej.

Vi skal samtidig bemærke, at nogle områder kun bliver påvirket i meget lille grad. Det er områder hvor boligpriserne stort set ikke er steget og derfor – alt andet lige – heller ikke kommer til at falde så meget.

Har du brug for rådgivning nu?

Har du brug for Køberrådgivning så kontakt os gerne på 82131066. Eller udfyld nogle få oplysninger her, og en Køberrådgiver vil kontakte dig.

Læs også vores andre artikler om;

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *