82 13 10 66 Man - fre   Kl.  10-17
blog logo

PFAS – er din kommende grund forurenet?

Udgivet den 3.  februar 2023

Mistanke om PFAS under dit nye drømmehus?

Der er mange forhold, du bør undersøge, før du tager din endelige beslutning om køb af din nye drømmebolig. Der er oplysninger i de mange dokumenter, som du får adgang til, når du HAR underskrevet købsaftalen. Typisk 20-25 forskellige for almindelige huse & sommerhuse. Og ofte 30-50 forskellige på ejerlejligheder – og nogle gange flere.

Vi anbefaler altid, at du får mulighed for at orientere dig om indholdet af alle disse dokumenter, INDEN du afgiver dit bud på din kommende drømmebolig. Der er meget ofte oplysninger i disse dokumenter, som kan være grundlag for et afslag i prisen! Da der er meget data og oplysninger at forholde sig til, anbefaler vi også, at du søger Køberrådgivning allerede på det tidspunkt. En Køberrådgiver er vant til at læse de mange dokumenter – og bør også vide, om der er usædvanlige oplysninger eller om der mangler oplysninger og dokumenter.

Og nu er der kommet endnu en opgave til listen; er der mistanke om, at din nye grund er forurenet med PFAS.

Hvad er PFAS?

PFAS er en samlet betegnelse for flere tusinde kemikalier, som er menneskeskabt, og som ikke kan nedbrydes. Hverken i naturen eller i mennesker. Det kan medføre sundhedsproblemer og alvorlige sygdomme. De seneste år har der været fokus på PFAS, både indenfor EU, men også i Danmark. De fleste har mere eller mindre kendskab til PFAS-forureningen i Korsør, hvor der for alvor kom fokus på problemet.

Boligraadgiver Update - natur og miljø

Kan jeg finde oplysningerne – og forstå dem?

I alle ejendomshandler bør du få oplyst, om din kommende grund er forurenet. Det er én af de mange dokumenter i handlen. Og tidligere har regionerne ikke ønsket at oplyse, om der er mistanke om PFAS-forurening på en specifik grund. De har haft kendskab til hvilke grunde, der har været under mistanke. Men det har ikke tidligere været offentligt. Nu har regionerne i hele landet oplyst, at der er mulighed for at søge på en specifik grund.

Det er regionerne, der står for denne del i Danmark. Derfor er det på regionernes hjemmeside, man kan søge oplysningerne. Her er link til de forskellige regioner:

Region Nordjylland: Tjek din grund (rn.dk)

Region Midtjylland: Få ren besked om din grund – Region Midtjylland (rm.dk)

Region Syddanmark: Søg oplysninger om en forurenet grund i Region Syddanmark

Region Sjælland: Søg ejendom – Region Sjælland (regionsjaelland.dk)

Region Hovedstaden: Se om din grund er forurenet (regionh.dk)

Er du ved at købe en bolig, så søg Køberrådgivning! Det er både dyrt og ærgerligt at foretage et fejlkøb!!!