82 13 10 66 Man - fre   Kl.  10-17
blog logo

Boligpriser falder

Udgivet den 2. december 2022

Boligpriser falder – blandt andet på grund af de stigende renter

At følge med i udviklingen på boligmarkedet betyder alt, når vores erfarne Køberrådgivere skal rådgive vores kunder. Derfor har vi bl.a. lavet en dybdegående analyse på 2 typer boliger i 2 forskellige områder, som vi gerne vil dele med jer. Vores mål med analysen er at vise:

  • Hvor meget din månedlige nettoudgift til henholdsvis realkreditlån og boliglån er steget, efter renten er steget.

  • Hvor meget en bolig skal sættes ned, hvis den månedlige nettoudgift skal være den samme, som den var tilbage i december 2021.

Boligpriser falder

Som det fremgår af vores illustrationer, er det blevet markant dyrere at købe bolig i 2022 – end det var for et år siden. Og selvom boligpriserne falder, så er det slet ikke nok til at opveje de stigende renter.

Hvis du i dag skal have den samme udgift til banklån og realkreditlån, som du ville have haft for et år siden, så skal boligpriserne sættes meget længere ned. De gennemsnitlige udbudspriser er i vores analyse (Østerbro og Køge) nedsat med ca. 6%. Men som det fremgår af vores illustration ovenfor, skal boligpriserne nedsættes med ca. 21% før der er balance i tallene.

Kommer boligpriserne til at falde så meget?

Det er der reelt ingen, der kan svare på. Nationalbanken gættede den 1. dec. 2022 på et fald i boligpriserne fra 6,2% til hele 27%. 6,2% som det bedst mulige scenarie. 18 – 27% som de værst mulige scenarier.

Bedst mulige scenarie er allerede opfyldt, og vi kigger – efter vores bedste skøn – ind i et boligmarked med større prisfald end 6,2%.

Om boligpriserne ender med at falde 21% som i vores illustration, afhænger af mange forskellige forhold. De vigtigste er om renten stiger yderligere, og om inflationen kommer ned i et mere normalt leje.

Køb af bolig i det nuværende marked

Står du foran et boligkøb i det nuværende marked, så bør du være meget grundig i dit forarbejde. Vores anførte fald i boligpriserne er et gennemsnit. Netop fordi det er et gennemsnit, er nogle boligpriser faldet mere – og andre er faldet mindre. Og det er netop dette forarbejde og den analyse du skal gøre, inden du køber.

Har du brug for hjælp til dette forarbejde, så kontakt os for hjælp til både den indledende Køberrådgivning og den eventuelle prisforhandling.

Fakta om de 2 undersøgelser:

  1. Ejerlejligheder område 2100 Østerbro i København (70-90 m2)
  2. Parcelhuse i område 4600 Køge på Sjælland (130-170 m2)
  3. Der er borttaget få boliger, som er usædvanlige i forhold til det normale marked. F.eks. en pris på 3-4 gange de øvrige boliger.
  4. Nettoudgiften til lån er med udgangspunkt i et fradrag skattemæssigt på 22,6%. Det kan være anderledes afhængig af, hvor stor renteudgift man har.
  5. Der er ikke taget højde for beliggenhed, stand eller andet individuelt, da det vil kræve, at vi besigtiger boligerne.
  6. Der er ikke taget højde for oplysninger, der kan ligge i boligens dokumenter. Det kan være ejerforeningen skal have lavet nyt tag, der ikke er sparet op til. Eller huset skal have separeret kloakken indenfor en kort årrække.
  7. Normalt anbefaler vi IKKE, at man alene tager udgangspunkt i m2-priser. Årsagen er er netop de i pkt. 5 og 6 anførte.