82 13 10 66 Man - fre   Kl.  10-17
blog logo

Boligrenten er steget

Revideret den 25. november 2022

Boligrenten er steget yderligere

I januar 2022 var den effektive rente 1,6%. Den 19. maj var den effektive rente steget til 3,49%, i sommer var den lidt over 4%. I august var den igen faldet til ca. 3,3%. Boligrenten er steget til 5,14% i dag. Det er en stigning på lidt mere end 3,5% siden starten af januar!! Se de aktuelle rente- og obligationsoplysninger på forskellige lån hos RD her.

Men hvad betyder det egentlig for dig, som boligkøber?

Du kan starte med at læse vores artikel fra april 2021. Den er stadig yderst aktuel. Det viser bl.a., at prisen på en ejendom bør falde med 7%, hvis renten blot er steget med en procent! Renten i år er steget med ca. 3,5% og det bør naturligvis påvirke boligpriserne på alle boligtyper.

Vores Køberrådgivere har regnet på det. Og beregningerne viser konkret, at hvis en bolig er sat til salg i januar måned, bør prisen være reduceret med mere end 20%!! Boligpriserne er faldet rigtig mange steder nu, men ikke alle. Det er dog heller ikke alle steder, at priserne er steget så kraftigt som eksempelvis i København.

Der er ingen, der præcist ved hvordan renten udvikler sig den kommende tid. Men så længe der er uro, krig og høj inflation, er det ”gift” for renten. De fleste banker og realkreditinstitutter forventer, at den 30-årige rente vil være stort set uændret til medio 2023. Og dernæst forventes uændret eller et lille fald frem mod udgangen af 2024.

Bør du købe bolig nu?

Isoleret set skal den nuværende rente derfor ikke afholde dig fra at købe bolig. For uanset økonomernes forventninger, så ved ingen reelt hvad der kommer til at ske. Til gengæld skal du være skarp på, at du ikke betaler for meget for din nye bolig.

For at få succes med at opnå den ”rigtige pris”, er grundig forberedelse nødvendigt! Der er typisk 20-30 forskellige dokumenter på huse, og 50-60 på ejerlejligheder. Vi anbefaler, at man som minimum kender indholdet af dokumenterne inden opstart af forhandlingen. Så ved du trods alt langt mere om den bolig, som du byder på! Og du får ofte også nogle informationer, som bør give dig et yderligere prisafslag på boligen!!

Nedenfor ser du en graf over den lange realkreditrente siden 1997. Så de seneste 10 år har renten været lav. Primært på grund af, at Den Europæiske Centralbank har holdt hånden over renten. Men ser vi på tiden før 2011, så har den generelt været på samme niveau som i dag eller højere!

Renteudvikling lang rente 1997-2022

 

Oplysningerne stammer fra Finans Danmark.

Overvejer du at købe bolig?

Vi anbefaler, at du søger Køberrådgivning, så tidligt som muligt. På den måde får du mulighed for at få sparring og rådgivning i hele forløbet! Du kan kontakte os her.