82 13 10 66 Man - fre   Kl.  10-17
blog logo

Boligsalget når nye højder

– måske er der bedre tid på vej for boligkøberne?

Udgivet den 9. aug. 2020

Ny analyse af boligmarkedet tyder på, at boligkøberne kan se frem til mere normale tilstande. For første gang i mere end 3 måneder sættes der flere boliger til salg – end der bliver solgt.

Tendensen har ellers været med modsat fortegn siden april måned. Uge for uge er der sat færre boliger til salg, end der blev solgt. Medio april 2020 var der således 57.210 boliger til salg. Antallet er faldet uge for uge – og primo august var antallet af boliger til salg nede på kun 51.198 bolig. Udbuddet af boliger er således faldet med mere end 6.000 boliger på bare 16 uger, altså mere end 10%.

Stigende boligpriser

Både udbuddet af boliger, og efterspørgslen på boliger, har stor betydning for boligpriserne. Det kraftige fald i udbuddet af boliger har derfor sat sine spor på boligmarkedet.

De gennemsnitlige boligpriser er steget gennem hele perioden. Mest i København og landets øvrige store byer. Men af tallene ses der også pæne stigninger i eksempelvis Region Midtjylland og Region Sjælland. Inden for de enkelte boligtyper er det særligt priserne på ejerlejlighederne og sommerhusene, der er steget.

Køberrådgiverne hos Boligraadgiver.dk kan bekræfte tendensen. Samtidig har vi oplevet, at en større andel af vores kunder har deltaget i budrunder, og dermed betalt en endnu højere pris for boligen, end den var udbudt til.

Mæglernes brug af ”uformelle budrunder” er en del af forklaringen (læs vores seneste artikel om dette emne her). En anden forklaring kan være, at når man som boligkøber gentagne gange oplever, at boligen bliver solgt for næsen af en, så kan man føle sig presset til at byde over prisen. Og give et ”overbud”, for at være sikker på at få boligen!

Højsæson på boligmarkedet

Månederne fra marts til juni er normalt ”højsæson” for boligsalget. Det vil sige den periode på året, hvor der sælges flest boliger.

Boligmarkedet 2020 blev også ramt af Corona. Fra Danmarks nedlukning i starten af marts – og indtil slutningen april – faldt boligsalget ganske markant. Mange boligkøbere blev nervøse for fremtiden, og var derfor tilbageholdende med at købe.

I samme periode var forventningen, at boligpriserne ville begynde at falde. Både banker, økonomer og andre var ude med spådomme om prisfald på op til 10%. Vores Køberrådgivere delte denne opfattelse – og oplevede samtidig, at vi havde stort held med at forhandle priserne ned for vores kunder. Det var ikke usædvanligt, at der kunne opnås en prisafslag på 5% eller mere.

Dette ændrede sig markant fra starten af maj måned. De boligkøbere, der havde udskudt boligkøbet, var nu klar til at handle. Det samme var mange andre boligkøbere. Så fra at nærmest ingen købte bolig – til at boligsalget nærmest “eksploderede” – afspejles tydeligt i vores analyse.
Færre boliger sættes ned i pris
I løbet af de efterfølgende uger blev færre og færre boliger sat ned i pris – og flere og flere boliger blev solgt. Det ser ud til, at boligsalget toppede i uge 26 og 27 (lige inden sommerferien) med rekord mange handler.

Nye tider på vej?

Til gengæld ser tallene ud til at ændre sig. Udbuddet af boliger overstiger nu antallet af solgte boliger. Samtidig er boligsalget faldet med mere end 30% siden toppen i slutningen af juni 2020. Denne tendens kunne sagtens være startskuddet på et ny ændring af boligmarkedet.
En ændring mod mere balance mellem køber og sælger – og et marked, hvor boligens kvalitet og pris hænger bedre sammen. Vi vil derfor opfordre jer boligkøbere til at bevare roen, og ikke lade jer påvirke af ejendomsmæglernes pres; både for at give større bud på boligen, samt at underskrive før I er klar.

Med baggrund i tallene og analysen er det vores vurdering, at boligmarkedet inden for få måneder vil opleve en markant ændring – til købers fordel.

Se eventuelt Boligsidens statistik her.

Ønsker du at tale med en erfaren Køberrådgiver?

Du er velkommen til at ringe til os på 823131066, eller udfylde dine oplysninger her. Så vil en Køberrådgiver kontakte dig.