82 13 10 66 Man - fre   Kl.  10-17
blog logo

Boligmarkedet sommer 2020

Boligmarkedet sommer 2020

Siden vores nyhedsbrev i starten af maj 2020 har boligmarkedet udviklet sig eksplosivt. Alle tegn på Corona er forsvundet som ”dug for solen”, og boligmarkedet er rødglødende.
Temperartur Boligmarkedet
Maj og juni 2020 har således været en af de mest travle perioder i hele Boligraadgiver.dk’s historie! Det siger noget om den store aktivitet, der præger både salget af huse, ejerlejligheder, sommerhuse og andelsboliger.

I vores sidste nyhedsbrev talte vi om prisfald på alle boligtyper. I dag kan vi skrive det modsatte. Ikke at udbudsprisen på boligerne direkte stiger nævneværdigt. Til gengæld oplever rigtig mange af vores kunder, at de bliver tvunget til at byde en højere pris for boligen, end den er sat til salg til. Mange kunder har oplevet, at der både er 3, 4 eller flere købere til samme bolig, og at de derfor føler sig tvunget til at byde en højere pris.

Regler for budrunder på boliger

Reglerne for budrunder er meget klare – og fremgår af ”Budbekendtgørelsen”.

Formålet med Bekendtgørelsen er at sikre, at du som køber får den rigtige information om, hvordan man er stillet, når man afgiver bud på en ejendom i en budrunde. Det sker ved, at du som køber får tid og mulighed for at tjekke boligen med fx en byggesagkyndig, samt at du får tid til at tale med både din Køberrådgiver samt din bank.

Det er desværre de færreste ejendomsmæglere, der vælger at gå denne vej. De benytter sig i stedet af det, der i mæglerbranchen, kaldes en ”uformel budrunde”.

Uformel budrunde

Ved en ”uformel budrunde” opfordrer mægleren alle købere til, at ”komme med deres bedste tilbud til sælger”. Det er reelt en form for budkrig. I praksis beder mægler køber oplyse ”deres bedste pris”, og derefter underskrive en købsaftalen på denne pris. Køberne får naturligvis adgang til alle boligens dokumenter, og der indføjes normalt forbehold for både Køberrådgiver og bank i købsaftalen.

Køberne ved dog ikke hvor mange købere, der ønsker at give bud på boligen – de ved heller ikke om de er de eneste købere! Der er heller ingen sikkerhed for, at alle tilbud fremlægges for sælger – eller at alle købere behandles ens af mægler!

Vi har ingen beviser for, at mæglerne ”snyder på vægten”. Men nogle købere kan være mere værd for mægleren end andre. Eksempelvis hvis en køber også skal have solgt deres bolig. Måske bliver denne køber ”hvisket i øret” af mægler, hvor højt de skal byde?

Der er således ingen regler eller vilkår, der sikrer en ordentlig og ens behandling af køberne. Der er heller ingen der ved, hvad og hvorfor det blev den ene køber frem for den anden, der endte med at købe boligen.

Mange af vores kunder er dybt frustrerede over denne fremgangsmåde, og flere føler sig snydt. Af gode grunde ved de dog ikke, om de er blevet snydt, fordi det hele foregår i det skjulte og bag nedrullede gardiner hos mægleren!

Vi både håber og tror på, at de fleste mæglere opfører sig hæderligt og ordentligt. Men alene risikoen for mistanke om snyd, burde få mæglerne til at følge Budbekendtgørelsen.

Vil du i kontakt med en af vores erfarne Køberrådgivere?

Så ring gerne til os på 82131066, eller udfyld lidt oplysninger, og bliv kontaktet af en Køberrådgiver.