82 13 10 66 Man - fre   Kl.  10-17
blog logo

Boligmarkedet 2020 – Vidensbaseret køberrådgivning

Vidensbaseret Køberrådgivning – med baggrund i omfattende analyser af boligmarkedet

Udgivet den 26. nov. 2020

Som Boligrådgiver er viden og facts afgørende for vores rådgivning. Derfor følger vi boligmarkedet tæt, både lokalt, regionalt og landsdækkende. Nedenfor er en opdatering på boligmarkedet og boligpriser 2020.

Ved hjælp af vores analyser kan vi yde vidensbaseret Køberrådgivning, samt rådgive kvalificeret om boligpriserne i hele landet. Det nyder alle vores boligkøbere godt af, når vi rådgiver om deres boligkøb, og når de ønsker vores hjælp til professionel prisforhandling. Uden vores omfattende analyser, ville vores Køberrådgivning i bedste fald basere sig på gæt og fornemmelser.

Vi har udgivet flere analyser gennem året. Og status på boligmarkedet 2020 lige nu er, at antallet boliger til salg er faldet siden foråret – med små krusninger undervejs. Så der er fortsat pres på boligkøberne i mange områder af landet.
Det skal understreges, at der er meget store regionale og lokale forskelle, og at analyserne er baseret på landsplan. For eksempel er boligmarkedet i København, Københavns omegn og de andre store byer i landet,  tydeligt påvirket. Hvor andre områder er mindre eller slet ikke påvirket.

Færre boligsælgere vælger at nedsætte prisen

Antallet af boliger, der er sat ned i pris er faldende. I sommermånederne var det 900-1.000 boliger om ugen. De seneste 5 uger har det svinget fra ca. 650 – 850 boliger pr. uge. Mæglerne har kunne fastholde stemningen, og har formået at fastholde køberne, til trods for stigende boligpriser. Og ikke mindst har sælgerne en forventning om, at priserne ikke skal falde. Se grafen nedenfor.

Udbuddet af ejendomme falder fortsat

Udbuddet af ejendomme er fortsat faldende. Det er i alt faldet med næsten 20% siden medio april måned.
Køberne er derfor fortsat under pres i mange dele af landet, når de skal vælge en ny bolig. Men det er vigtigt at understrege, at det ikke er i alle områder, der er den samme aktivitet på boligerne.
Der er naturligvis lokale- og regionale forskelle på tallene. De præcise tal bruger vi i vores daglige rådgivning af boligkøbere i hele landet. Derfor kalder vi det Vidensbaseret Køberrådgivning.

Samlet statistik

Statistikken nedenfor viser, at forskellen mellem den blå graf (boliger taget af nettet) og orange graf (nye boliger til salg) øges, og dermed falder antallet af boliger til salg. I august nærmede de sig hinanden, og dermed var udbud og efterspørgsel tæt på hinanden. Det medførte et mere sundt marked for begge parter i en bolighandel – men det var kun en kort periode.
Den nederste grå graf viser boliger, som er sat ned i pris.
Antallet er opgjort pr. uge – tallene er på landsplan – og kilde er boligsiden.dk.

Godt nyt: Udbudspriserne falder i nogle områder

I mange af de områder, hvor boligpriserne er steget voldsomt det seneste halve år, er udbudspriserne begyndt at falde. Ikke meget, men det ser ud til, at sælgerne og mæglerne har erkendt, at det ikke kan fortsætte på samme niveau.

Hvad er de konkrete konsekvenser for boligkøberne?

Udover, at mange boligkøbere risikerer at betale for meget for boligen lige nu, ser vi også andre konsekvenser.
Køberne bliver lagt under stort pres. Når det er lykkes at få underskrevet en købsaftale, fravælger nogle boligkøbere at få rådgivning om boligkøbet. Det sker særligt, når ejendomsmægleren ”tilbyder” at udarbejde skødet på sælgers vegne. Se her en artikel om dette særlige vilkår.
Det betyder, at køberen ikke har sin egen køberrådgiver, som varetager købers interesser. Køber får måske ikke alle oplysninger om boligen eller forholdene om boligen. Mægler har jo ikke oplysningspligt mere; det er alene sælger, der har oplysningspligt.
Derudover oplever vi, at nogle boligkøbere fravælger at stille krav om oplysninger eller undersøgelser overfor sælger. Alene af frygt for, at sælger på det grundlag vælger at annullere handlen

Hvordan kan du agere i dette marked?

Boligmarkedet 2020 kan være vanskeligt at agere i som køber. Og udviklingen af boligpriserne 2020 kan være svært at følge tæt. Vores anbefaling er, at du altid bør vælge at have din egen rådgiver! Mange købere kan finde mange oplysninger på nettet. Men det kan være svært at finde alt. Særligt hvis man ikke ved, hvad man skal lede efter – og hvor man skal finde oplysningerne. Samtidig kan det være svært at vurdere, hvilke konsekvenser en oplysning har for den enkelte.
Derudover bør du forberede dig godt; som nævnt ovenfor er der store forskelle fra by til by, og fra område til område. Så undersøg det konkrete område grundigt. Derudover kan du forberede dig på den enkelte bolig. Der er mange oplysninger alene i salgsopstillingen, som køber ikke har mulighed for at være opmærksom på. fordi køber ikke kender konsekvensen af dem.

Vi tilbyder et indledende møde om en konkret bolig, hvis du gerne vil vide mere, før du går videre med boligkøbet. Ring til os, hvis du vil vide mere.
Søg Vidensbaseret Køberrådgivning næste gang du køber bolig!