82 13 10 66 Man - fre   Kl.  10-17
blog logo

Forhandling – 5 tips til prisforhandling – når du skal købe bolig

Du kan selv stå for prisforhandlingen – eller få hjælp af en Køberrådgiver.

Ejendomsmægleren forsøger altid at sælge boligen til den højst mulige pris. Derfor er der mange gode grunde til at forsøge at forhandle prisen ned. I kan selv forsøge jer med en prisforhandling – eller I kan få en Køberrådgiver til at hjælpe jer.

Forhandling

1 – Undersøg markedet grundigt

Start med at kigge på flere boliger i området. Det giver jer en vigtig viden om markedet, og mulighed for at sammenligne den ene bolig med den anden.

Tjek samtidig salgspriserne på andre boliger i området. På både Boligsiden.dk og på Boliga.dk kan I finde salgspriser på boliger, der er solgt.

Hver enkel bolig er unik – og derfor kan I ikke blot sammenligne prisen pr. kvadratmeter. I bør kigge på boligens stand, på kvaliteten af boligens køkken, bad, vinduer og tag samt ikke mindst på boligens beliggenhed. Beliggenheden er vigtig. Og for mange kan det være afgørende, om boligen ligger ud til en trafikeret vej, om der sol i haven – og hvordan boligen ligger i forhold til eksempelvis skolevej, indkøb og grønne områder.

2. Lad jeres egen fagmand kigge på ejendommen

Når I har fundet den rigtige bolig, kan det være en rigtig god ide at tage en håndværker eller byggesagkyndig med ud. De kan vurdere det håndværksmæssige eller punkterne i rapporterne, og måske og give jer et prisoverslag på udbedringer. Prisoverslaget er et godt grundlag for en forhandling.

Hvis I ønsker at få en mæglerfaglig vurdering af boligen, kan I vælge at tage jeres køberrådgiver med ud at kigge på boligen. Se her, hvordan en besigtigelse med en Køberrådgiver kan se ud.

Jeres rådgiver (håndværker, byggesagkyndige eller Køberrådgiver) vil kigge på boligen med faglige øjne, og er ikke følelsesmæssigt involveret. Den professionelle tilgang giver jer en ”second opinion”, og giver jer dermed et endnu bedre grundlag for at indlede en forhandling.

Brug samtidig rådgiverens vurdering af boligen, særligt boligens fejl og mangler i forbindelse med prisforhandlingen.

3. Undersøg ejendommens dokumenter

Hvis en kunde ønsker vores mæglerfaglige vurdering af en ejendom, undersøger vi alle dokumenterne, inden vi kigger på boligen. Som Køberrådgiver kigger vi ikke kun på tilstandsrapporten eller elinstallationsrapporten.

Vi kontakter altid ejendomsmægleren inden besigtigelsen, og tjekker op på både lokalplaner, servitutter, olietanke og meget mere. Derudover kigger vi på eksempelvis tegninger af boligen eller dens kloakforhold. Disse dokumenter kan ofte findes på enten filarkiv.dk eller Weblager.dk.

Denne undersøgelse kan I selv foretage. Det tager noget tid – men giver jer vigtig viden om boligen.

4. Læg en strategi – og hold fast i den

Når I er færdige med de indledende øvelser, så læg en strategi for prisforhandlingen – og hold fast i den.

Husk at en forhandling kan handle om mere end blot pris og penge. Tænk over, om gardiner, havemøbler, haveredskaber eller lignende kan have en værdi for jer. Skal sælger udbedre et eller flere ting på ejendommen inden overtagelsen? Er der en olietank, der skal undersøges eller fjernes som led i handlen? Eller kunne det være interessant for jer at få adgang til ejendommen før overtagelsen til eksempelvis maling eller istandsættelse?

Det er vigtigt, at I på dette tidspunkt er sikre på, at det er den rigtige bolig for jer. Lever boligen op til jeres behov? Er jeres ”mavefornemmelse” rigtig? Kan I se jer selv i boligen om 10 eller 15 år. Hvis disse ting er på plads, så har I sandsynligvis fokus på den rigtige bolig.

Husk – ejendomsmægleren er modparten

Det er ejendomsmægleren I skal forhandle med. Han eller hun er professionel, og er ofte en meget rutineret forhandler. Derfor er forberedelsen vigtig.

Ejendomsmægleren vil alt andet lige forsøge at presse jer så meget så muligt. Derfor er det vigtigt, at jeres tilbud på ejendommen både er realistisk, samt at I har argumenterne på plads. Endelig er det vigtigt ved forhandling af pris, at I ikke ”smækker med døren” og dermed ikke komme videre, hvis sælger ikke ønsker at gå ned til jeres pris og I samtidig er indstillet på at hæve jeres bud.

Det koster ikke noget at kontakte ejendomsmægleren, og give et tilbud på ejendommen. Jeres eneste risiko er, at sælger siger nej til tilbuddet. Er jeres tilbud alt for lavt er der en vis risiko for, at sælger bliver ”fornærmet”. Det kan skabe et dårligt forhandlingsklima og måske medføre, at prisen ender med at blive for høj – eller at sælger afviser at sælge til jer. Det sidste er dog meget sjældent i et “normalt” boligmarked.

5. Brug eventuelt en Køberrådgiver

En køberrådgiver kender markedet, og kender alle ejendomsmæglernes tricks.

Selve prisforhandlingen er et spil. De fleste boligkøbere ”køber med hjertet”, og er derfor følelsesmæssigt involveret i boligkøbet. Køberrådgiveren har en professionel tilgang til forhandlingen, og forholder sig objektivt til de muligheder, der opstår som led i forhandlingen. Fokus er udelukkende på at indgå den bedst mulige aftale for jer som boligkøbere.

Læs mere om vores Professionelle prisforhandling.

Har du brug for rådgivning nu?

Så ring gerne til os på 82131066, eller skriv dine kontaktoplysninger her. Så ringer vi til dig.