82 13 10 66 Man - fre   Kl.  10-17
blog logo

Boligmarkedet for ejerlejligheder

Udgivet den 18. aug. 2021

Boligmarkedet for ejerlejligheder i Københavnsområdet

Det seneste år (eller lidt mere) har været hård ved boligkøberne. Både fordi priserne er steget ganske kraftigt, men også fordi der har været stor rift om boligerne. Tilbage i foråret 2020 var der ingen der forventede, at boligpriserne skulle stige så meget som tilfældet er. Årsagerne til de stigende priser er mange – og vi har skrevet om dem flere gange i vores Update.

Køberrådgiverne hos Boligraadgiver.dk har længe haft en fornemmelse af, at der var nye tider på vej på boligmarkedet. Siden slutning af april 2021 har vi kunnet se et skift i både udbud og salgspriser. Særligt på boligmarkedet for ejerlejligheder i København. Vi har dog manglet nogle facts, idet der er en tidsforskydning i statistikkerne (bl.a. grundet forskel på den dato købsaftalen bliver underskrevet – og den dato hvor skødet bliver tinglyst).

Tilbage i juni 2021 var der stor debat om Nationalbankens ønske om et indgreb på boligmarkedet. Vi var stor modstander af et indgreb, og skrev bl.a. et indlæg den 3. juni 2021 (læs det her). Regeringen valgte heldigvis ikke at gøre noget.

Årsagen til, at vi var imod et indgreb var bl.a., fordi vi synes det kom alt for sent – og at vi havde en række gode indikationer på, at boligmarkedet allerede var på vej til at regulere sig selv. Dette bekræfter de nye tal fra Boligsiden.

Gamle data og misvisende statistikker

Alle kan se de boliger, der er til salg på Boligsiden.dk. Du kan se udbudspriser, og når du skal vurdere salgsprisen på en bolig, sammenligner du naturligvis med lignende boliger til salg. Du har også mulighed for at se reelle salgspriser på lignende boliger.

Udfordringen med salgsoplysningerne er den tidsforskydning, der er fra det øjeblik en bolig bliver solgt – dvs. købsaftalen bliver underskrevet – og indtil der bliver tinglyst et skøde. Statistikkerne (fx Danmarks statistik) baserer sig i høj grad på tinglysningsdatoen.

Eksempel;

  • En lejlighed bliver solgt den 1. maj 2021 – med overtagelsen den 1. september 2021
  • Skødet på lejligheden tinglyses (registreres) senest på overtagelsesdagen, dvs. den 1. september 2021

Problemet opstår ved, at mægler tager lejligheden af nettet den 1. maj 2021 – men den reelle salgspris bliver først offentliggjort den 1. september 2021. I denne situation går der således 4 måneder, før vi kender den korrekte salgspris – og dermed det korrekte sammenligningsgrundlag.

Problemet er særligt stort lige nu. Reelt kender vi ikke salgspriserne fra fx juni måned 2021 for boligmarkedet for ejerlejligheder. Mæglerne har muligvis sat prisen ned på den bolig, du kigger på. Men er det nok? Det ved vi faktisk ikke, og derfor kan det være en udfordring at købe eller forhandle pris på en lejlighed i disse dage.

Vær grundig

Vi har altid talt for, at du skal være grundig inden du køber bolig. I en tid hvor priserne falder, er det endnu mere relevant end ellers. Den store forskel fra tidligere er, at boligsalget ikke går så stærkt længere – og du derfor sagtens kan bruge den nødvendige tid.

Hvis du har ventet – eller ikke haft mulighed for at købe en ejerlejlighed det seneste år – så bør du derfor gøre et godt forarbejde, inden du slår til! Grav dybt i statistikker, og undersøg alle tilgængelige oplysninger i fx salgsopstillingen, før du byder på en lejlighed.

Vær særlig opmærksom på, at når du køber en lejlighed, så køber du dig ind i en form for økonomisk kollektiv. Derfor bør du have indsigt i ejerforeningens økonomi, planerne for ejerforeningen og andre relevante forhold inden du køber.

Mægler vil sikkert forsøge at ”true” med både åbent hus og ”andre interesserede købere”. Det skal du ikke tage så tungt, for hastigheden på boligmarkedet er et helt andet end for bare 3 måneder siden. Vi tør ikke sige, at det er blevet ”Købers marked” endnu. Men vi er tæt på.

Statistikker for lejligheder i Københavnsområdet

Boligmarkedet ejerlejligheder

Grafen er baseret på tal fra Boligsiden. Der er således ikke medtaget evt. solgte lejligheder, som ikke har været annonceret på boligsiden. Vi vil her fremhæve:

  • Antallet af solgte lejligheder i Københavnsområdet er på samme niveau i juli 2021 – som i april 2020, hvor Coronakrisen netop var startet.
  • I 2018 og 2019 er der gennemsnitligt solgt ca. 800 lejligheder pr. måned – i juli 2021 er der solgt 610 lejligheder. Altså et fald på 25%!
  • Da markedet var mest ”Hot” blev der solgt ca. 1.000 lejligheder pr. måned (september 2020 til marts 2021). Salget de seneste måneder er således 40% mindre, end da det toppede
  • Hver måned siden maj 2021, er mellem 12% og 20% af det samlede udbud af lejligheder sat ned i pris!
  • 16% af lejligheder til salg d.d. i København By, er sat ned i pris.
  • Der er ca. 8% flere lejligheder til salg ultimo juli end i marts 2021.

Leder du efter ejerlejlighed?

Vi anbefaler altid, at du søger Køberrådgivning, hvis du skal købe bolig! Har du brug for en kort snak om, hvordan vi kan hjælpe med at købe lejlighed, så skriv til os her