Opdateret den 26. august 2022
En gammel olietank kan give både problemer – og store udgifter!
Flere og flere købere vælger at få undersøgt både nedgravede olietanke og overflade tanke på deres nye drømmehus. Og med god grund, for der konstateres flere og flere ejendomme med forurening – eller risiko for forurening i fremtiden! Årsagen er naturligvis, at køberne har ansvar for alle forhold på ejendommen, når den først er købt! Se de nyeste erfaringer om undersøgelser af olietanke lidt længere nede.
Dine rettigheder og pligter
Men først er her er lidt om nogle af dine rettigheder & pligter – lidt tørt – men meget relevant, hvis du overvejer at købe en bolig med en olietank:
- Det er ejeren, der skal sørge for at sløjfe en olietank, såfremt brugen varigt ophører jf. olietankbekendtgørelsen. Det betyder også, at det er dig som køber, der er direkte forpligtet til at sløjfe olietanken efter forskrifterne, hvis sælger ikke har sørget for det inden du købte.
- Køber du en ejendom, hvor der findes en gammel olietank, som ikke er blevet sløjfet af en tidligere ejer, vil du derfor være direkte forpligtet til at sløjfe olietanken efter forskrifterne.
- Sælger skal have handlet ansvarspådragende i forbindelse med salget, hvis du skal gøre dig håb om erstatning fra sælger. Sælger skal altså have kendt til forureningen, eller have tilbageholdt oplysninger om olietanken. Og selv om du vinder en eventuel retssag mod sælger, så skal sælger have pengene for at kunne betale erstatning.
- Hvis du er blevet oplyst om olietanken i forbindelse med boligkøbet – nedgravede eller overjordiske – og har accepteret den risiko, der er forbundet med olietanken, så kan du sjældent hive sælger i retten.
Flere og flere boligkøbere er heldigvis blevet mere opmærksomme på olietanke! Det betyder, at de i samarbejde med deres Køberrådgiver får undersøgt ejendommens olietank.
Du kan derfor roligt skrive under på købsaftalen, hvis der er forbehold for din Køberrådgivers godkendelse. Når købsaftalen er underskrevet, kigger Køberrådgiveren oplysningerne om ejendommens olietank igennem, og rådgiver dig om fakta. Mangler der oplysninger, kan du sammen med din rådgiver tage stilling til, om der skal stilles krav om yderligere oplysninger, eller krav om konkrete undersøgelser af olietanken.
Nogle købere fravælger en Køberrådgiver, eller bliver oplyst fra mægler, at det ikke er nødvendigt. Disse købere bør naturligvis selv undersøge alle forhold om olietanken inden købsaftalen underskrives. I værste fald kan disse købere blive tvunget til at benytte sig af deres fortrydelsesret (6 hverdage), hvis de finder oplysninger om olietanken, som de ikke kan eller vil acceptere.
Husk, at hvis du bruger fortrydelsesretten, så koster det 1% af købesummen til sælger. Læs evt. kapitel 2 i Bekendtgørelse om lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom m.v. her.
Drømmehuset kan blive et mareridt
Tænk hvis du har købt drømmehuset, og hele familien netop er flyttet ind! Efter at huset er blevet malet og børneværelserne er indrettet, og familien er kommet på plads, er det tid til at se på det udvendige. Fliserne i indkørslen er gamle, og i det hele taget lidt gammeldags. Og der skal være plads til cyklerne til både børn og voksne!
Og tænk hvis du først der opdager, at der er forurening på grunden! Eller at du skal bekoste både undersøgelser og ikke mindst have bekymringer, indtil et forhåbentlig godt resultat foreligger!!
Vi har talt med flere virksomheder, som undersøger olietanke for boligsælgere og boligkøbere. De oplyser, at de desværre er overraskede over, hvilke resultater de møder ved deres undersøgelser. Der er idag langt flere olietanke, som giver – eller har givet problemer – end tidligere. Måske fordi, at nogle olietanke er så gamle, at de begynder at ruste – måske fordi der bliver lavet flere undersøgelser af olietanke end tidligere.
Tidligere afblændet olietank
Et eksempel er, at de tager ud til en ejendom for at undersøge en olietank. Der foreligger en attest, hvor den nuværende olietank er afblændet. Da de undersøger tanken, er den afblændet, men ikke tømt for olie. Det kan betyde en forurening i fremtiden, når olietanken efterhånden ruster eller der på anden måde går hul i den.
Et andet eksempel er, at de er blevet bedt om at undersøge, om der er forurening omkring en olietank. Den nuværende olietank er afblændet helt efter forskrifterne. Men det viser sig, at den nuværende olietank ikke er den første på ejendommen. Der har tidligere været en olietank – som var utæt – og havde forurenet jorden. Da den daværende boligejer klager til olietankfirmaet, skifter de den gamle utætte olietank ud – og sætter en ny på samme sted. MEN de renser ikke olien op!
Se vores tidligere artikel om olietanke, som desværre er mere relevant end nogensinde; “Olietanke udgør en miljøbombe for kommende huskøbere“.
Søg Køberrådgivning!
Vi anbefaler alle boligkøbere at blive rådgivet ved boligkøb; både om olietankforholdene, men også om alle de andre faldgruber, der kan vise sig i en bolighandel.
Hvis du benytter en anden rådgiver eller boligadvokat, men ikke er tilfreds med den rådgivning du får om olietanken, så rådgiver vi dig gerne om den specifikke olietank. Bestil vores Køberrådgivning om olietank.