82 13 10 66 Man - fre   Kl.  10-17
blog logo

Tilstandsrapport – husk at tjekke disse ting

Kender I faldgruberne i tilstandsrapporten?

Når I skal købe nyt hus, rækkehus eller sommerhus, er der rigtig mange ting, I skal have styr på. En af de ting, der står øverst på listen er ejendommens tilstandsrapport. De fleste af de kunder vi yder køberrådgivning for, har læst både tilstandsrapport og elinstallationsrapport igennem. En del har også haft en byggesagkyndig, en håndværker eller en Køberrådgiver med ude og kigge på ejendommen. Det er naturligvis en god ide, og giver sikkerhed for, at I ikke ender med en masse uforudsete udgifter til reparationer, som I ikke regnede med, da I underskrev købsaftalen.

Hvad indeholder tilstandsrapporten?

Grundliggende er en tilstandsrapport en vurdering af boligens tilstand og eventuelle skader. Rapporten hjælper jer med et overblik – men den giver ingen information om udgifterne til at udbedre skaderne.
Tilstandsrapport

Tilstandsrapporten udarbejdes af en beskikket bygningssagkyndig. Den byggesagkyndige skal vurdere hver enkelt bygningsdel og giver den en karakter. Karakteren viser, hvilken betydning skaden har for den enkelte bygningsdel eller andre bygningsdele.
Skaderne på ejendommen bliver vurderet ud fra denne karakterskala:

Beskrivelse af skader i tilstandsrapporten

Den byggesagkyndig skal både beskrive synlige skader på boligen samt forhold, som kan føre til skader. Rødt hus, gult hus og sort hus er skader, I skal være særligt opmærksomme på, når I læser tilstandsrapporten.

Faldgruberne

De fleste boligkøbere “kaster” sig over karaktererne i tilstandsrapporten som det første. Forholder sig til skaderne, taler med venner og bekendte om karaktererne og forsøger at danne sig et overblik over omfanget. Karaktererne er naturligvis vigtige og giver et indtryk af, om boligen er værd at kigge på eller ej. Rapporten indeholder dog også en lang række andre vigtige oplysninger om ejendommen. Oplysninger, de fleste desværre overser, og som kan have store konsekvenser for jer som boligkøbere.

Tjek disse ting

  1. Tilstandsrapportens side 7 / 8
    • Bygningsbeskrivelsen på side 7 fortæller en del om ejendommens arealer.
    • Under Bygningsbeskrivelsen er oplistet en række bemærkninger;
    • 2. ramme;
      • Dette oplyser, om der er bygningsdele, som den byggesagkyndige ikke har besigtiget. Hvis den byggesagkyndige ikke har besigtiget eksempelvis taget eller krybekælderen, så dækker ejerskifteforsikringen IKKE disse forhold som udgangspunkt.
    • 5. ramme;
      • Dette punkt oplyser, om der er bygninger, der ikke er godkendt af kommunen. Bygningerne er med andre ord ulovlige. Mere end hver 3. ejendom vi kigger, på har ulovlige bygninger.
  2. Oplysninger om restlevetid for taget
    • Tjek tagets levetid. Oplysningerne bør også undersøges i forbindelse med jeres besigtigelse. Det er vores vurdering, at den forventede levetid i mange tilfælde er overvurderet.
  3. Sælgeroplysninger
    • Læs disse oplysninger grundigt igennem. Sælger har “loyal oplysningspligt”, og skal derfor fortælle om alle forhold på ejendommen, herunder tidligere fejl eller mangler, vandskader og lignende.
  4. Oplysninger til ejerskifteforsikring
    • Giver uddybende information om særlige forhold, eksempelvis om der er slagger i fundamentet, om ejendommen har krybekælder og mange andre forhold.

Husk at få køberrådgivning, når du køber hus, rækkehus eller sommerhus. Har du brug for hjælp til besigtigelse af ejendommen, så overvej vores rådgivningspakke, Køberrådgivning Plus ved boligkøb.